Kyrkan – ett val som angår alla

Varför uppfattar vi kyrkovalet som det glömda valet? Och varför tror vi att ingen egentligen bryr sig? Det var några av de frågor som ställdes och delvis fick svar i en digital Kyrkovalsupptakt  med Jesper Eneroth, ordförande för den socialdemokratiska kyrkomötesgruppen. 

Deltagarna som var både aktiva kyrkopolitiker och engagerade s-medlemmar fick tillfälle både till samtal och planering inför den stundande kyrkovalrörelsen och en rad goda argument för att stärka såväl kyrkans som valets betydelse.

– Kyrkovalet den 19 september nästa år är faktiskt ett val som angår alla! Även de som inte är medlemmar i Svenska Kyrkan, slog Jesper Eneroth fast och underströk många av argumenten för en aktiv valrörelse för att locka så många väljare som möjligt att lägga en röst.

Det är framför allt ett väldigt tydligt värderingsgrundat val, sa han och menade att det nu är viktigare än någonsin att samla alla goda krafter till försvar för demokratin.

Det handlar om att säkra insyn och kunna påverka allt från kyrkans omfattande miljöarbete till hanteringen av ovärderliga kulturhistoriska byggnader och gigantiska skogsmarker. Men också inom kyrkan traditionella verksamheter som diakoni och internationellt biståndsarbete.

De många medverkande i mötet konstaterade också avslutningsvis att kyrkovalet borde vara ett självklart val för de unga.

I kyrkovalet är ju röstningsåldern bara 16 år och för många är det den första möjligheten att ta ställning och delta, menade de inför det fortsatta arbetet med planering av den stundande valrörelsen våren 2021.

Förutom planering och programarbete pågår redan nu för fullt rekrytering och nominering av intresserade förtroendevalda till kyrkans olika grupper och församlingar.

Vi behöver bli många, konstaterade mötesdeltagarna gemensamt och lovade att kyrkovalet 2021 ska bli ett aktivt framgångsval.

Agnes Szögi (S)
Kyrkofullmäktige Piteå församling
Socialdemokraterna i Piteå

facebook Twitter Email